Register | Login
Attackpoint - performance and training tools for orienteering athletes

Discussion: Intervaller

in: Linköpings OK

Sep 3, 2008 5:27 AM # 
kokos:
I denna tråd tar jag emot tips och feedback på hur intervallträningen bedrivits/ska vara framöver. LOKs alltså.

Vad vill ni köra pojkar? Vilka former tycker ni ger mest och är roligast? Vilka underlag är roligast? Vad tycker ni passar i SM-veckorna? Jag behöver lite mer feedback...

Jag vet vad jag tycker är bra, men vad tycker ni?
Advertisement  
Sep 4, 2008 7:55 AM # 
Ptr:
Om man ser till vinterträningen så tycker jag att testrundan en gång i månaden är bra. Dessutom back8:n en gång i månaden. Lägg till det en gång med lite längre intervaller och sedan kanske även en Martins Bana. Jag tycker att vi skulle kunna springa mer skogsintervaller, visserligen ökar skaderisken, men tycker ändå att det det vi ska bli bra på. Jag gilla tex mossen. Totalt effektiv tid är min åsikt att det bör ligga på minst 30 min. Kortare intervaller känns onödigt, det får in på banlöpningen i hallen.

Nu innan vi kör mycket och långt kanske det kan vara idé att hålla oss på spåret och köra lite kortare inför sm. Lite 5-4-3-2-1 och 30-30 eller liknande kan säkert vara smart.
Sep 8, 2008 9:29 AM # 
Martinsson:
Jag håller med Ptr, vi bör satsa på lite längre intervaller i vinter, typ kilometerintervaller (10st) eller 3 minutare. Testrundan en gång i månaden är jättebra, framförallt för höja mjölksyretröskeln. Back8:an och Martins Bana är lämpliga att köra en gång var 6:e vecka tycker jag. Det beror dock på om det är mycket snö, då bör vi köra mer på asfalt eftersom det är svårt att få upp pulsen om underlaget är allt för besvärligt.
Sep 8, 2008 1:38 PM # 
Jac:
Synd att inte lägga sig i... Även om det känns långt borta just nu. Men för kortare intervaller anser jag att vi bör välja asfalt före elljus, skog före elljus, handikappspåret före elljus, elljus framför lokmilen. Ska man springa kort, vill man springa fort och inte störas av smala stigar eller bakhalt underlag.

Och så förordar jag en uppbyggnad till riktigt långa intervaller under vintern. Handikappspåret var riktigt bra i vintras (även med pannlampa) och även elljusspåret funkar för detta. Korta intervaller är lättare att köra själv, men att köra långa, testrunda och martins bana vill man gärna ha hjälp med.
Tycker också att det är bra att vid varje pass (både på kaledern på lok.se och muntligen) beskriva passets utförande och syfte. Så vi undvikar mjölksyrekokning och utmattnign efter 6st kilometerintervaller när syftet är att ligga under tröskeln och köra 10-12st.
Sep 9, 2008 7:36 AM # 
Arlaharen:
Jag tycker det Ptr och Martinsson föreslår är bra intervaller och tempopass. Däremot ställer jag mig lite tveksam till Back-8:an och Mossen mitt i vintern. Att springa och halka på intervallerna är nästan det värsta för att få bra tempo och puls. Dessutom riskerar det att ge ett konstigt löpsteg om man försöker sig på att springa för att inte halka runt... Dvs att springa på ängarna/fotbollsplanerna och halka i leran/snön undviker jag helst och håller mig på en plogad asfaltscykelväg istället.

Längdmässigt så tycker jag det är bra med långa intervaller på vintern. kilometerintervaller, 3 min, 5432112345, kanske 4 min osv.

Tyvärr så kommer iaf jag vilja ha det på det sättet (att bygga kondition på loks tempopass/intervallpass) detta genom att jag kommer försöka springa inomhus och bygga fart där.
Sep 9, 2008 2:06 PM # 
Ptr:
Jag håller med Figge om att det inte är något bra att halka runt på intervallerna. Såklart så vill jag inte ha intervaller där man springer och halkar runt. Back-8:an är en som typiskt kan bli halkig och därför kan det kanske vara svårt att bestämma långt i förväg när vi ska köra det, men tycker ändå att det kan vara värt att köra om underlaget tillåter. Mossen däremot tycker jag inte blir halkig, om det däremot är för mycket snö så är det bättre att bege sig ut på asfalten.

Det viktigaste tycker jag ändå är det som vi alla verkar vara överens om, dvs att hålla uppe längden, detta för att det då blir en bättre kombination med de korta intervallerna på banan.
Sep 11, 2008 1:14 PM # 
kokos:
Gött grabbar, vi har en plan! Ni har tänkt i samma tankegångar som jag. En gång i månaden kommer det att vara testrundan. I övrigt kommer asfalt att undvikas i största möjliga mån, dvs när det inte är för mkt snö. Något riktigt gött snöpulspass går dockockså att köra om man har riktigt ordentligt med snö. Men antagligen får vi väl bara den där slaskdecimetern som vanligt... Den närmsta veckan kommer antagligen ett programförslag att skickas på remiss till er och flera andra. =)
Sep 11, 2008 3:49 PM # 
Jac:
Undra vad exempelvis Colting skulle säga om vårt intervalltänk? Fick LOK några pengar över från arret förra sommaren så hade de varit kul att ta in någon intressant föreläsare under hösten/vintern (jag är helt klart för stillasittande aktiviteter). Holgerssons besök 2006 var uppskattat av mig i alla fall.
Sep 12, 2008 6:57 AM # 
Arlaharen:
Jag tycker inte vi ska undvika asfalt i största möjligaste mån!

Jag tycker att vi ska springa där det ger bra möjligheter till hjärt och lungträning. Om det börjar bli frostigt i elljusspåret är det som att springa isbana och det vill jag undvika. Då springer jag mycket hellre asfalt eller riktig terräng då jag ändå har "dubbat".

Jag ser inte ngt självändamål med att undvika asfalten?
Sep 12, 2008 9:25 AM # 
Cyrgon:
Självändamålet är väl att undvika skadeproblem för de som inte klarar av att köra för mycket på hårt underlag.
Sep 15, 2008 9:42 AM # 
Arlaharen:
Att köra asfalt en (1) gång i veckan kan väl knappast ge upphov till skadeproblematik?!?

Om man vill undvika skadeproblematik tycker jag man ska undvika att springa 2 h WC med Vilse utan uppvärmning och sedan full sula på asfalt och betong.

Det är vad jag skulle tro... men jag har å andra sidan inte haft problem med att springa asfalt.
Sep 19, 2008 1:51 PM # 
Ptr:
Problematiken kan väl kanske komma in om man springer asfaltsintervaller + banintervaller och har problem med knän/benhinnor av asfalten. Tror att vaderna kan bli rätt håra om det är asfaltsintervaller torsdag kväll och banintervaller fredag. Men det kan vara bra att vaderna får härdas lite ibland också :)

Angående Jac inlägg så kan jag hålla med.. någon som pratar lite om träning eller för den sakens kost tycker jag skulle kunna vara intressant. Men då gärna någon som faktiskt har dokumenterad kunskap om det hela.

This discussion thread is closed.