Register | Login
Attackpoint - performance and training tools for orienteering athletes

Discussion: Att ramla på tröskeln

in: Linköpings OK

Jan 23, 2009 6:42 AM # 
Jac:
Knixigt och småbackigt + en och annan pulkabacke ger utrymme för syra och snabb ursköljning av densamma. Löpning i skog är mjölksyra och hantering av den, med relativt stora muskelgrupper involverade och större krav på styrka då underlaget sällan svarar. Löpning på asfalt/grusväg är hantering av ansträngning strax under/på/strax över mjölksyretröslkeln, med mindre muskelgrupper aktiverade och med underlag som svarar. Så har jag i alla fall fattat saken.

Det är jättebra att höja tröskeln, något som har varit och fortfarande är ett av mina mål i vinter, men man blir lite nyfiken om Wanduskillen förklarade vad orienterare förbättrar då man höjer tröskeln.
Advertisement  
Feb 3, 2009 8:26 PM # 
Dirk:
Din analys av de grenspecifika kraven i orientering håller jag med om, men det motsäger väl inte att det är bra att höja mjölksyratröskeln? Vilket ger mindre tid med löpning över tröskeln vid samma löphastighet, eller omvänt, möjlighet att hålla högre löphastighet innan syran slår till.
Feb 4, 2009 7:35 AM # 
Arlaharen:
Jag håller med om att det behövs lite styrka, men den största vinsten man gör är ändå att höja mjölksyratröskeln. Det är nästan alltid så att man ligger på strecket precis vid mjölksyratröskeln och pushar. Iaf som jag ser det så är det ganska sällan man klättrar omkring i en massa backa och annat skit. Då terrängen är sådan så är det inte styrkan som sätter begränsningen utan kartläsningen. I alla andra fall är det mjölksyratröskeln.

Om man ska prata om vad Wandus missade så är det kartläsningen! Om det är ngt utöver tröskelhöjning som en orienterare kan dra nytta av så är det att lära sig orientera. Tröskelhöjningen ger dessutom mera utrymme för kartläsning så jobba på de 2 delarna så blir det kalas. När du lirar på Thierry-nivå kan vi snacka styrka och fartförbättringar ;)
Feb 7, 2009 8:24 AM # 
Jac:
Håller med Arlaharen om att det så klart är kartläsningen som är nyckeln och håller även med Dirken om att det är bra att höja tröskeln (det är som sagt även ett av mina mål). Lika fullt är det bra att nyansera bilden att det är tröskelträning som gör en snabbare i skogen. Fick plötsligt stöd från en världsmästare i resonemanget. Läs Emil Wingstedts artikel om träning i nya skogssport.
Feb 7, 2009 11:03 AM # 
Cyrgon:
För att citera Wingstedt: "...eftersom mjölksyratröskeln inte är speciellt relevant för en orienterare när vi springer i varierande terräng:"

Å andra sidan lär han ha en vettig tröskel, och med tanke på att i stort sett alla hans pass har hög intensitet underhåller han nog den utan att behöva träna det specifikt.
Feb 9, 2009 2:26 PM # 
Arlaharen:
Eftersom herr wingstedt är en ganska god terräng och slätlöpare så har han nog en väldigt bra tröskelnivå redan och med mycket hög intesitetsträning sjunker den nog inte heller. Man tränar väl oftast det man är sämst på och om han är bäst på tröskel så är det ju lite onödigt att höja den ännu mera. Har dock inte läst artikeln så jag vet inte exakt vad herr W förespråkade.

This discussion thread is closed.